VARFÖR JUST NU? Ryggskott, det sista jag behövde

Inlägget postat maj 16, 2013   /   av Lotti Strömberg   /   Postat i kategorin Blogg  

imageJag önskar det var enkelt att peka den egentliga orsaken till just ditt fall av ryggskott.

Oftast sker det vid en hastig och felaktig rörelse i kombination och är vanligt ihopkopplad med försämrad bålstabilitet.
Dvs dåligt tränad muskulatur i de inre stabiliserande musklerna.

Ryggskott kan också bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta eller slitna diskar. Stress är ofta inblandad i detta akuta tillstånd. Kroppen säger stopp.
Den akuta smärtan orsakas av en låsning mellan två angränsande ryggkotor och eller kramp i muskeln Quadratus lumborum, en fyrkantig muskel som har sitt ursprung på sista revbensparet och fäster på övre bakre delen av höftbenskammen.Ofta är du inte medveten om dessa muskler på vardera sidan av ryggraden, förrän du får massage på dem och där kan lokalisera sitt eventuella ryggont.

Mycket statisk och enformig träning gör inte denna muskel gott. Mycket ”ligga och slappa i soffan” gör inte denna muskel gott. Kör några promenader på inte slät väg ( då du även rör din ryggrad, får en lätt rotation och ökar rörligheten).
Det gör gott för dig och håller ” ryggskottsmuskeln” i schack. Regelbunden vardagsmotion ger mycket bättre resultat för en fortsatt fungerande rygg, än att peta i sig värktabletter och hoppas att det ger sig. Låt inte latmasken ta dig 😉 Det väljer du helt och hållet själv. Alternativ träning till det du huvudsakligen utövar, övningar där du rör dig sidledes och bakåt.
Balans i din vardag på alla plan, helt enkelt.

Till exempel :
Cyklar du på fritiden och jobbar i kontorsmiljö om dagarna, kör ett pass badminton eller squash.
Är du innebandymålvakt och jobbar enligt löpande band-modellen, , (att lägga i sallad i en förpackning) kör då ett pass med power walk på ett motionsspår med stavar.
Kortfattat :Jobbar du dagligen framåt i riktning, avlasta kroppen med träning där du roterar kroppen eller arbetar med musklerna åt sidorna.

Alltså, ändra ditt rörelsemönster för en allsidig muskelträning.
Varva ner ditt tempo och säg nej till sådant som inte ÄR viktigt för dig själv.

HUR SKA JAG BETE MIG VID ETT RYGGSKOTT?
Det där att vila sig i form, håller inte. Muskler har en funktion, att hållas igång för att inte förtvina. Sängliggande rekommenderas inte.
Lätt fysisk aktivitet och så menar jag lätt. Du gör vad du klarar.

Fortsätta jobba? Självklart beror det på om du kan utföra dina sysslor eller inte.
Men sitt absolut inte stilla för länge.
Att resa sig upp och röra sig mellan varven är ett absolut måste.
Det kan göra gruvligt ont i början ,men med lättare aktivitet utan belastning blir kroppen mjukare och smärtan kan faktiskt lindras.
Här är det mycket viktigt att tänka på sina rörelser och uträtta dem så ergonomiskt som möjligt. Vet du inte hur det är, eller hur man gör, kontakta gärna mig så visar jag.

Mjukgörande massage kan göras ca 48 timmar efter ”utbrottet”, försiktigt runt det ömma området och jag letar efter orsaken till ryggskottet samtidigt som symptomen behandlas. Jag letar även efter obalansen i musklerna runt det ömma området och söker svar på varför muskeln är spänd och svag.

Det är väldigt viktigt att kunna sova trots ryggont. Sömn är läkande.
Ta en värktablett innan sänggående, för att få muskeln att slappna av.
Du ska ju ändå inte röra dig när du sover. Bara slappna av.
Tar du värktablett under dagen för att kunna röra dig, bedövar du vissa nerver, vilka skickar impulser att du inte egentligen ska röra dig i den utsträckningen du faktiskt gör.
Du flyttar bara fram läkningsprocessen.
Sköt om dig.
Aktiv vila 😉
Sköt om dig! / Lotti