”Nä, pappa har alltid haft ont i ryggen, därför idrottar jag inte”

Inlägget postat maj 22, 2013   /   av Lotti Strömberg   /   Postat i kategorin Blogg  

Använd minst 30 minuter tre-fyra gånger i veckan till någon fysiskt ansträngande aktivitet som du tycker om.

Ärftliga faktorer har visserligen betydelse, men hur du mår fysiskt beror i stor utsträckning på vilken livsstil du själv väljer. Det är inte ok att skylla på att mamma och pappa alltid har haft ont i ryggen eller knän och därför kan inte DU röra dig. Hur och varför har deras ”ont” uppstått? Självklart finns det ärftliga sjukdomar, men jag möter dagligen klienter som skyller sin ”orörlighet” på sina föräldrar. Det har inte funnits några ärftliga fysiologiska sjukdomar i familjen, utan det är rätt och slätt ”prägling”. Till det finns en stor portion orkeslöshet och ovilja att ta sig tid.
Ta tag i ditt liv och använd din kropp till det du har kroppen till. Det är du som kan testa vad du vill utsätta din kropp för. Kroppen är tåligare än vad man kan tro. Det hänger väldigt mycket på vad man vill.
Ta till exempel simmaren Anders Olsson, de som deltagit i Mot alla odds. De HAR fysiologiska svårigheter att röra sig. Men de har viljan.
Det är inte alltid lätt och smidigt att kanske få till det. Men ge det ett försök. Ta hjälp av andra.

Så när du tänker att du borde träna, är valet ditt
– du kan göra något åt det!
Sitter du mycket eller slökollar på tv i stor utsträckning om dagarna, har du inte någon orsak att klaga för att du har ont och är orkeslös, tycker jag.
Både du och jag är nästan övermäktigt informerade om hur viktigt det är för din psykiska och fysiska hälsa, att motionera regelbundet. Tillika hur viktigt det är att äta BRA råvaror.
Hur ofta och varför äter du skräpmat/ halvfabrikat? Vilken typ av mättnad erhåller du och är det ”rätt mat” för dig?

Ha en fin dag ochimage sköt om dig
/Lotti