Ja visst gör det ont när musklerna brister

Inlägget postat jun 27, 2013   /   av Lotti Strömberg   /   Postat i kategorin Blogg  

 

 

Man brukar säga att muskelbristningen är indelad i fyra olika faser.
Det hela startar med det, för många hemska ordet, inflammation.
Vad är det som sker? Det är kroppens naturliga sätt att starta läkningen.

Vi talar inte om kemiskt framställd medicin, som snabbt snabbt ska hjälpa din kropp, som kanske vinstsökande läkemedelsföretagen hellre önskar.
Nej, nu handlar det om hur din fantastiska kropp och ditt goda sinne kan hjälpa kroppen att laga sig själv

Vid bristningen av muskeln , startas en kemisk reaktion och olika prostaglandiner frisätts, bland annat den för en inflammation så viktiga Prostaglandin E2, men även fria radikaler. De här inflammatoriska markörerna, retar den omkringliggande vävnaden och aktiverar smärtreceptorer som signalerar smärta i ryggmärgen.
Signalerna når hjärnan, vilka i sin tur reagerar med att du börjar känna värk i det drabbade området.
När smärtreceptorerna aktiveras frisätts neuropeptider, såsom Substans P, (vilka är smärtbärare ) och bidrar ytterligare till inflammationen. Alltså läkning.

Samtidigt startar en reparationsfas där ärrvävnad produceras. Denna fas kan pågå i dagar upp till några veckor, helt beroende på var bristningen sitter och hur allvarlig muskelskadan är. Här har du huvudrollen hur bra du vill bli. Ta dig tiden att läka enligt ordination av specialistvård.

Remodelleringsfasen. I denna fas ersätts ärrvävnaden med mer hållbar och elastisk vävnad. Denna fas kan ta upp till ett år på sig att bli klar. Här kommer bindvävsmassage in i bilden för en snabbare och mjukgörande återhämtning. Myofasciell Realease med Revolving. Det kan vi på Lugnets Massage Värmland. Vi har även sett goda resultat att det ger effekt.

Lömska läget.
Den nya vävnaden mognar för att bli tillräckligt stark för att klara av full belastning. Denna fortlöper under lång tid, över ett år, och här är det vanligt att re-rupturer ( ny bristning) sker. Det är inte ovanligt att den bristningen blir allvarligare än den innan då muskeln fortfarande är försvagad.
Man känner sedan länge ingen smärta i området för skadan, utan tränar ofta för fullt.

Denna mängd arbete kan uppnås vid kortvarig stor belastning eller vid långvarig mindre belastning. Är man i dålig form, då menar jag inte bara rent fysiologiskt utan även psykologiskt, kommer man snabbare till det stadium då man kan få en bristning. Muskeln blir utmattad och trött, som vid slutet av ett hårdare träningspass, och risken för att den blir skadad ökar.

Man löper större risk att skada sig om man idrottar utan först ha värmt upp musklerna. En plötslig belastning, till exempel springande eller en spark, kan skada en ”kall” muskel. Detsamma gäller om en muskel har blivit kraftigt avkyld, då är den stel och känslig för belastning. Men det vet vi ju redan i detta välinformerade samhälle. 😉

Självklart finns det variabla orsaker till att en fiber skadas. Muskeln i sig har (beroende på hur vältränad den är förstås) en förmåga att utföra en viss mängd arbete under en viss tid, sedan behöver den återhämtning.
Att bara bygga, bygga bygga, leder sällan till ett riktigt bra resultat i längden. Man har ofta någon eller några toppar i framgången, sedan kan det bli svårare att nå ”den där” formtoppen. Jag tänker på tex några välkända fall, Christian Olsson, trestregshoppare, Susanna Kallur, sprinter. Vad tror du själv är den ”rätta” vägen? Kan man träna i kapp förlorad tid? Är det rimligt att hålla fysiologiskt?

Sprinters till exempel kör sina race kortvarigt men med otrolig belastning. Inte alls ovanligt med muskelbristningar i baksidanpå låret, i hamstringmuskulaturen. Känns det igen?
Orsaken är ofta att den muskeln är för svag i relation till framsidan, en obalans mellan synergisterna. Därför är det väldigt viktigt att träna baksidan excentriskt för att bygga upp styrkan så att muskeln klarar av att bromsa pendlingsrörelsen i knät som sker under hög hastighet under ett sprintlopp. Glöm inte stretchningen.
En ofta omtalad balans mellan fram och baksida lår är att baksidan ska ha minst 60% av styrkan i framsida lår, annars riskerar man skador. Hör med ett bra träningsinstitut om du kan få hjälp med att testa just din kapacitet.

Du har säkert hört talas om P.R.I.C.E- metoden vid skada, i detta fallet muskelbristning.

Pressure (tryck): Den första åtgärden bör alltid vara att skapa ett tryck över det skadade/smärtande området. Man drar ofta en elastisk binda runt området i syfte att stasa av blodcirkulation och hämma en blödning ut i vävnaden. Detta kommer påtagligt att reducera läkningstiden. Man lindar alltid i riktning MOT hjärtat. Lindningen bör sitta på 20-30 minuter, beroende på hur hårt lindan är dragen. Därefter lossas trycket och lindan lindas om med jämna mellanrum, detta i syfte att undvika syrebrist eller nedsatt känsel i de delar som ligger nedanför det lindade området. Hör med utbildad inom området hur man gör för att linda RÄTT. Det är bra att kunna innan det händer, så att säga.

Rest (vila): Avbryt aktiviteten omedelbart. All vidare aktivitet kommer att förvärra skadan.

Ice (kyla): Effekten av kylan ger främst en lokalt smärtlindrande effekt ( som dämpar smärtsignalerna och kan få en lugnande effekt. Det gör att du andas lugnare och musklerna slappnar av. Det finns inte i någon studie att kylan skulle kunna visa sig hämma blodflödet. Använd gärna krossad is i påse eller engångsförpackning ( finns på apotek) med kylningsvätska. Placera alltid något tyg, mellan huden och kylan för att undvika frostskador på huden. Inte kylspray!!!

Compression (kompression): De första dagarna bör ett kompressionsförband användas för att behålla trycket mot vävnaden och avlasta området. På natten kan man ta bort kompressionsbandaget.

Elevation (högläge): Högläge av den skadade muskeln påverkar inte den akuta blödningen, utan begränsar svullnad och vätskeansamling runt skadan under de första 2-3 dagarna. Kroppsdelen bör placeras minst 30cm ovanför hjärtats nivå.

Redan i början efter bristningen kan man röra hela muskeln, dock utan att belasta den. I ett senare skede kan belastad träning påbörjas.
Detta ska inte ske på eget bevåg , vad man tycker att man klarar.
Vad du i huvudet vill och vad den egentliga kapaciteten i muskeln klarar av är inte samma sak för fem öre.
Sök hjälp hos en bra idrottsläkare, sjukgymnast eller annan specialutbildad inom området.

Innan ”arbete” är det superviktigt att värma upp ordentligt innan man belastar muskeln. Gör det ont har man gått för snabbt fram.
Det är oerhört viktigt att ”skynda LÅNGSAMT” för att bygga upp.
Det kan faktiskt ta många veckor att bli bra från en muskelbristning, och går man för snabbt fram kan skadan komma tillbaka så att man får börja om från början igen.
Hur mycket värt är det?
Ofta leder en liten muskelbristning till en större såvida man inte rehabiliterat tillräckligt. Det är bättre att en rehabilitering tar lång tid än kort och du skadar dig igen. Tänk därför på att inte stegra träningen för snabbt efter en skada. Vila, röra på sig utan belastning och bindvävsmassage för en snygg start tillbaka. Det är återhämtning det!

Nästa gång skriver jag om slaskord, så som tex musarm och gubbvad..
Vi hörs
/Lotti Strömbelrg