Det går ypperligt bra att stava

Inlägget postat jun 16, 2013   /   av Lotti Strömberg   /   Postat i kategorin Blogg  

Är det verkligen så bra som folk säger, detta med stavgång?
Jag vill absolut påstå detta. Du ”åker” i princip längdskidor. Allsidig och diagonal träning där kroppen även får en välbehövlig vridning av ryggraden.
Dessa perfekta hjälpmedel, gör att du kan ta längre steg och på så sätt aktivera både lårens baksida och sätesmusklerna. När du konstant tar i med stavarna ger du kroppen en skjuts som hjälper till att öka farten, samtidigt som du avlastar knäna.
Stavarna främjar även den absolut nödvändiga rotationen i ryggraden, vilket också ökar steglängden och energiförbrukningen. Det är ofta den ”ogjorda” eller glömda rörelsen , som skapar ryggskott och problem i länd-/korsryggen.
Självklart får man inte glömma bålstabilitetens vikt, för att upprätthålla kroppen. Detta utan att man kutar framåt. Då hänger upprätthållandet på ryggens styrka. Så mycket ryggstyrka finns inte hos någon. Det håller inte i längden. Balans med stadig muskulatur på både fram och baksida med andra ord.

På samma sätt används musklerna i bröst, nacke, axlar, rygg och överarmar (rotation i axelled). Mycket välbehövligt, då många arbetar i datormiljö med statiska rörelsemönster dagarna i ända. Även de som har daglig och lång bilkörning i arbetet, pendling, hör till denna kategori personer.
Inte ovanligt att de som oftast drabbas av extremt spända axlar och som en följd även nackproblem.
Det jag ser som mest effektivt ( om man inte har problem fysiologiskt i tex. axlarna) vid stavgång är att man, likt en skidåkare tar sig fram.
Kraftfulla diagonala rörelser i skogsmiljö. Hör gärna med någon personal på någon sportbutik, hur långa stavar just du ska ha.
Gärna kalhyggen eller bredvid motionsspåret.
Då ger man även fotlederna träning. Är du ovan, gör detta försiktigt tills att du känner dig stabil och säker.
All motion är bra så länge den inte gör ont.

Bra tips på stavgång

Lycka till! Ta all frisk luft du möjligtvis kan, låt solen de dig härliga vitaminer och rensa huvudet på allt onödigt skräp.
/Lotti Strömberg, Certifierad Diplomerad Massageterapeut och inspiratör